Skrevet den

Afkalkning / blødgøring af vandet, en vigtig del af en ren industriopvask

Afkalkning / blødgøring af vandet, en vigtig del af en ren industriopvask

Har man aldrig haft med industriopvask at gøre, er det de færreste der tænker over vigtigheden (og behovet) for afkalknings af vandet i en industriopvaskemaskine. I modsætning til husholdningsopvaskemaskinerne er det ikke en selvfølge at hurtigopvaskemaskinerne har intern afkalkningsanlæg.

VANDETS KVALITET OG HÅRDHED har stor betydning:

  • Ved hård vand (med meget kalk), nedsættes effekten af sæbe og afspændingsmiddel, og dermed skal langt mere sæbe og afspændingsmiddel benyttes.
  • Ved kalkholdigt vand vil der også dannes kalkaflejringer i maskinen og på opvasken. Dette giver en dårlig opvask og forkortet levetid for maskinen.

Valget mellem en maskine med internt eller eksternt afkalkningsanlæg er dog ikke så simpelt, som det lyder. På grund af den meget lave opvasketid på kun 2 minutter, har industriopvaskemaskinerne med internt afkalkningsanlæg ikke samme effektivitet, som i husholdningsmaskinerne. Det betyder i praksis at vi fraråder brug af intern afkalkningsanlæg i maskinerne såfremt vandets hårdhedsgrad er over 15. Er man i nærheden af en hårdhedsgrad på 15, skal man overveje om en maskine med intern afkalkning er den rigtige løsning. I Århus, Odense, København, Aalborg og omegn fraråder vi således denne type maskine.

Maskiner med internt afkalkningsanlæg er billige i drift fordi afkalkning sker ved hjælp af alm. opvaskesalt. Desuden er disse maskiner billigere at erhverve sig end en maskine + eksternt afkalkningsanlæg. Har man et eksternt afkalkningsanlæg i forvejen, vil det ofte kunne genanvendes.

Maskinerne med internt afkalkningsanlæg findes i to typer:

  •  – Manuel regenerering (afkalkning / produktion af saltlage), som skal gøres for hver 15-35 vask afhængig af vandets kalkindhold. Denne type afkalkning finder du på Omniwash og Kromo maskinerne. Man trykker på en knap, når maskinen bipper, hvorefter en regenerering startes. Processen tager ca. 20-30 minutter før den er færdig og maskinen er klar til brug igen.
  •  – Automatisk regenerering. Maskinen tager ca. 15-20 sekunder længere pr. vask, men sikrer automatisk afkalkning af vandet ved hver vask. Således bliver der ingen lange driftstop.

Eksternt afkalkningsanlæg – den bedste, men også dyreste løsning – der findes 3 forskellige typer: 

  •  – Et afkarboniseringsanlæg er en flaske, som kobles mellem vandhanen og opvaskemaskinen. Den er kendetegnende ved at ligne en “dykkerflaske”. Anlæggene består af en enkelt glasfibertank, der indeholder 2 typer kationfiltermasse. Råvandet ledes gennem filterets ionbytter, som reducerer vandets indhold af calcium- og magneciumforbindelser, hvorved vandet delvis afsaltes. Afkarboniseringsanlægget fungerer fuldautomatisk og når flasken er ved at være tom, bestiller den selv en påfyldning via den smarte SMS funktion. Anlægget giver en rigtig god vandkvalitet og en god opvask. Afkarboniseringsanlægget kan købes eller lejes og er den billigste i investering, når der snakkes eksternt afkalkningsanlæg.
  •  – Eksternt saltanlæg. Et eksternt saltanlæg er billig i drift. Vandet afkalkes via en saltfiltrering og eneste ingrediens er salt. Beholderen regeneres (laver en afkalkende saltlage), med automatisk med jævne mellemrum ud fra et interval, som justeres efter behov. Det eneste du skal sørge for at er huske påfyldningen af salt fra tid til anden.
  •  – Osmoseanlæg er en større investestering, men også den forkromede løsning. Løsningen sikrer dig den PERFEKTE vandkvalitet og glas uden streger fra kalk eller andre mineraler. Vinbarer, gourmetspisesteder mv. anbefales et osmoseanlæg der, til trods for en større investering, hurtigt er tjent hjem i besparelser på timeløn til efterpudsning af glas mv.